Травень 1

Як зрозуміти, що вино зіпсувалося

Не потрібно бути сомельє, щоб навчитися визначати напівживий алкоголь.

вино

Якщо ти хочеш відчувати всі можливі відтінки аромату вина – практикуйся, і через роки твій ніс розповість про напій практично все 😉 .

Щоб зрозуміти якість вина, недостатньо подивитися його на світло.

Але навіть недосвідчений дегустатор практично напевно зможе визначити, вино в пляшці здорове, захворіло або встигло «померти». Для цього потрібно лише звернути увагу на неприємні запахи в келиху. Запахи зіпсованого вина характерні і легко запам’ятовуються.

Найвідоміший з них «корковий», він пов’язаний з грибком, що вражає пори натуральної коркової пробки і нагадує запах нафталіну. Дивно, але цей недолік частіше буває у дорогих вин, а не у дешевих, які закривають пробкою з пресованої проклеєної коркової крихти, в якій немає пір і немає місця для грибка.

Ще один характерний аромат хворого або померлого вина – тони окислення, які можуть нагадувати запах оцту або хересу. «Мишачий тон» добре відчувається, якщо змочити вином руки, розтерти і понюхати, але в сучасних винах цей порок зустрічається не так вже й часто. А ось тони сірки, що нагадують запах запаленого сірника, про хвороби вина не говорять.

Залишки речовин, що містять сірку, можуть зберігатися у вині ще з бродіння, під час якого їх вносять для запобігання окислення. Після контакту вина з повітрям тони сірки повинні піти, так само як і тону сірководню, який може виникнути в пляшці при зберіганні.

Загальне правило – якщо вино хворіє або помирає, сторонні запахи в келиху посиляться, а якщо воно здорове – зникнуть. У будь якому випадку своєму носу варто довіряти. Якщо подали вино, аромат якого викликає підозри – попроси замінити пляшку.

Bohdan.org.ua


Позначки:, ,
Copyright Pingv.in.ua 2015-2017. All rights reserved.

Оприлюднено 01.05.2013 pingv.in.ua в категоріі "Калейдоскоп

Залишити відповідь

ввійти на сайт через 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code