Липень 14

12 цікавих фактів про вино

1. Найбільша бочка для вина – знаменита Гейдельберзька бочка. Вона зроблена з високоякісного дуба відомим німецьким майстром М. Вернером для витримки вина, яке поставлялося до двору високопоставлених вельмож. Її місткість – 212 422 літра.

2. Найбільша пляшка вина в світі має висоту 1,8 метра і вагу 585 кг. Її наповнили п’ять австралійських виноробів вином з винограду сорту Шираз. Продукт назвали «П’ять чеснот». Велику пляшку закупорили пробкою з пня дерева, оціненою в 3,5 тисячі доларів. Якщо заповнювати цей бутель вином зі звичайної тари, то буде потрібно 387 пляшок вина.

3. Чудодійні властивості вина довели численні приклади зцілення, ось деякі з них. Під час епідемії чуми в Австрії хвороба не торкнулася людей, що вживають місцеві вина, що славилися своїми антибактеріальними властивостями. А в XIX столітті вино визнали кращим засобом боротьби з холерою. У 1840 році налічувалося 164 назви лікувальних вин.

4. Вино в Біблії згадується 450 разів. Святий Павло в одному зі своїх послань радив Тимофію поправити здоров’я вином.

5. Китайські археологи виявили посудину з рисовим вином двотисячолітньої давності. На заході країни, в місті Сіань, вчені витягли із землі бронзовий глечик у формі голови фенікса, усередині якого виявилися п’ять літрів хмільного напою.

За словами археологів, вино, термін виготовлення якого датується епохою династії Хань, яка правила Китаєм між 206 р. до н. е.. і 24 р. н. е., ідеально збереглося. Крім того, це найбільша кількість алкоголю, виготовленого понад дві тисячі років тому і дійшовшому до наших днів. Десятки століть тому в якості сировини для виготовлення вина часто використовувалися рис і зернові культури. Тепер вино двотисячолітньої витримки зберігається в скляній посудині, і очікує подальшого вивчення. Знахідка археологів дуже важлива для історії технології і дозволить знайти відповідь на багато питань, пов’язаних з розвитком виноробства в Піднебесній. Раніше вчені вже виявляли посудини з вином, що датуються тим же періодом в провінції Хебей, проте напій відрізнявся меншою міцністю і невисоким ступенем очищення. До речі, глечик висотою 78 см, в якому опинилося вино, історики вже класифікували як «найбільшу з відомих на даний момент судин, виготовлених в період династії Хань». За назвами вин можна вивчити географію всієї Європи. Французька провінція Шампань дала назву знаменитим ігристим винам, а невеликі міста Коньяк і Кагор – однойменною маркам вина, Малага і Херес – в Іспанії, портвейн названий на честь португальського міста Порту, вино сорти мадера походить від назви острова Мадейра.

6. Слово «вино» походить від санскритського слова «вена», що означає «любити».

7. Червоне вино сприяє зміцненню організму, знижує шкідливий ефект від куріння, запобігає появі атеросклерозу, надає антитромботичну дію, і це ще не кінець довгого списку корисних властивостей червоного вина.

Trockenbeerenauslese

8. Французькі винороби створили новий сорт білого вина, який має всі властивості червоного. Воно виробляється зі спеціального сорту винограду і рівень поліфенолів в ньому підвищений у чотири рази, що, перш за все, властиво червоним винам. При його виготовленні використовуються вже відомі технології, але з кількома нововведеннями, які тримаються в секреті.  П’єр-Луї Тейседер, автор нового вина, стверджує, що воно було створене спеціально для діабетиків, але також корисно людям зі слабким серцем, тому що дозволяє підтримувати тиск на нормальному рівні і сприяє стабільному кровообігу. Фахівці вважають, що щоденне вживання оного-двох келихів вина знижує рівень антиоксидантів в кілька разів. У той же час вони нагадують, що вином не слід зловживати, а їсти більше овочів і фруктів.

9. У стародавній Греції вино завжди змішували з морською водою. Спеціальна посудина, призначена для цього, називалася кратером.

10. Зазвичай до риби подають біле вино, а до м’яса – червоне. Тунець – єдина риба, до якої подають червоне вино.

11. Німецьке вино Trockenbeerenauslese виготовляється з такого рідкісного сорту винограду, що кваліфікований збирач винограду може витратити цілий день на те, щоб набрати винограду на одну пляшку цього вина.

12. У кип’яченій воді шампанське швидше охолоджується, ніж у сирій.


Позначки:, ,
Copyright Pingv.in.ua 2015-2017. All rights reserved.

Оприлюднено 14.07.2011 pingv.in.ua в категоріі "Калейдоскоп

Залишити відповідь

ввійти на сайт через 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code